Thursday 17 February 2011

Betlehem

Tirsdag tog mine forældre til Jerusalem hvor de havde lejet sig ind på American Colony Hotel. Onsdag fulgte jeg efter. Straks efter min ankomst tog vi en taxa til Bethelem. Det er en god idé at undersøge taxapriserne der til. Man kan ikke komme ud af de palæstinensiske territorier med en lokal taxa. Man kan derfor bede sin taxachaffør om at vente mens man går rundt. Vi betalte 200 nis for to timer. Man kan også tage en bus. Efter hvad jeg har kunnet finde ud af går bus nr.21 og 124 fra den arabiske busstation nær Damascus Gate (Bab el Amoud) i Jerusalem. Husk pas! Vi skulle vise pas da vi forlod Betlehem. Ingen pas, store problemer.

Bethlehem er umiddelbart en lille by. Den er meget ren og folk er utrolig venlige. Man kan bruge både NIS, Euro og Dollars, "What ever you want", sagde den venlige dame i tourist informationen på Bethlehem Peace CenterManger Square. Der var så ikke noget vi ville købe. De fleste butikker solgte tøj til muslimske kvinder. Udover Manger Square og en shopping gade fik vi set Fødselskirken. Det var et sørgeligt syn. Utroligt at et så centralt sted i kristendommen kan være så forfaldent. Hvad der før må have været utrolige vægmalerier og farverige stolper er nu næsten helt udviskede. En meget spartansk kirke hvor de gejstlige mere lignede opsynsmænd. Bagerst i kirken finder man krypten hvor Jesus siges at være kommet til verden. Krypten var også overraskende spartansk i forhold til kirkerne i Jerusalem. Kirken lignede mest af alt en ruin udefra og man kom ind gennem et hul i væggen.
Kirken ved siden af så tilgengæld ud til at være i tip top stand. Da vi trådte ind var en (polsk?) messe igang (se video). Den havde også en lille hyggelig gårdhave med et appelsintræ.
Udover Fødselskirken kan man også se Rakels grav og Mælkegrotten. Og hvad er så Mælkegrotten? Jo, det siges at Den Hellige Familie søgte ly i denne grotte på deres flugt til Egypten. Jomfruen spildte en dråbe mælk fra sit bryst og vupti skød kalksten op på stedet.





No comments:

Post a Comment